Özgüven Nasıl Kazanılır Neden Kaybolur?

538 0

Özgüven konusu sandığımızda çok daha önemli ve hayatımızın her alanında tahminimizden çok daha fazla etkilidir. Yaşamımızda özellikle normal hayat akışının dışına çıktığımız anlarda, duygusal yoğunluklarda, olağanüstü hallerde, sınavlarda güçlü özgüven duygusuna çok ihtiyaç hissederiz. Çünkü özgüven duygusu heyecanı dengeler, öğrenmeyi, anlamayı ve hatırlamayı kolaylaştırır  Aydın Rehberlik olarak bizler de bu yazımızda sizler için Özgüven Nedir? Nasıl Kazanılır? Özgüven Neden Eksilir? Özgüven Nasıl Artar? gibi soruları cevaplandırmaya çalıştık. Yazımızın sizler için en yüksek faydaları sunması dileğiyle buyurun yazımıza…

İnsan kâinatta yaratılan çeşit çeşit canlılar içerisinde en muhteşem yaratılan varlıktır. Muhteşemliğin aktif hale gelmesi ise kendi kendine olması mümkün olmayıp ciddi bir emek, gayret, çaba gerektirmektir. Nice insanlar vardır ki yaşamları boyunca gerekli emek vermediği, gayret göstermediği için potansiyellerini aktif edemezler ve dünyada çeşit çeşit sıkıntılar ile karşı karşıya kalırlar. Enerjilerini, zamanlarını gelişerek huzuru yakalama yolunda harcamadıkları için çok daha fazlasını karşılaştıkları engellerden, sıkıntılardan kurtulmak için harcamak zorunda kalmakta ve hem ruhen hem de bedenen yıpranmaktadırlar.

İnsanın kendini geliştirmek için yola çıkabilmesi için sahip olması gereken ilk adım özgüven sahibi olmaktır. Öncelikle yaratılıştan var olan potansiyelinin farkında olması ve neleri başarabileceğinin bilincinde olması gerekir ki doğru yöntemler ile emek ve gayreti ortaya koyarken hızlı bir şekilde belirlenmiş doğru amaçlara ulaşabilsin.

Özgüven, kendine güvenmek, kendini tanımak ve kendini net-doğru ifade etmek demektir. Özgüvenli insanlar, hayatları içerisinde karşısına çıkan zorluklara daha kolay göğüs gerer, başarıya ulaşmak için daha çok çaba gösterir ve mutlu olmayı bilirler. Özgüven, hem kişisel yaşamımızda hem sosyal hayatımızda çok önemli bir rol oynar. Özgüvenli insanlar, kendilerini potansiyelinin farkında olarak kabul eder, başkalarının onayına ihtiyaç duymaz, hedeflerine ulaşmak için plan yapar ve uygular, sorumluluk alır, gerektiğinde risk alır, eleştiriye açıktır, öğrenmeye heveslidir, iletişim kurar, işbirliği yapar ve saygı gösterir-saygı duyarlar.

Özgüven, doğuştan gelen bir özellik değildir, sonradan kazanılabilir. Özgüveni geliştirmek için yapabileceğimiz bazı şeyler şunlardır:

  • Kendimizi tanıyalım. Güçlü ve zayıf yönlerimizi, ilgi ve yeteneklerimizi, değer ve inançlarımızı belirleyelim. Kendimizi olduğu gibi sevelim ve kabul edelim. Kendimizi sürekli eleştirmek yerine, eksikliklerimizi tespit ederek kendimizi geliştirmek için çalışalım.
  • Hedefler koyalım. Hayatta ne yapmak istediğimizi, nereye ulaşmak istediğimizi belirleyelim. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyalım. Hedeflerimize ulaşmak için adım adım plan yapalım ve uygulayalım. Başardıkça özgüvenimiz artacaktır. Hedefler kısa vadeli değil ömürlük hatta hem bu dünyayı hem ahiret hayatını kapsamalıdır.
  • Öğrenmeye açık olalım. Hayat boyu öğrenmenin önemini kavrayalım. Yeni şeyler öğrenmek, becerilerimizi geliştirmek, bilgimizi artırmak bize özgüven kazandıracaktır. Öğrenmek için kitap okuyalım, kurslara katılalım, araştıralım, deneyelim, soru soralım, fikir alışverişinde bulunalım. Öğrenmesi bitenin beyni çöker, çöken beyin bedeni ve ruhu da çökertmeye başlar.
  • İletişim kurmaya çalışalım. Kendimizi ifade etmenin yollarını öğrenelim. Düşüncelerimizi, duygularımızı, isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı açık ve net bir şekilde dile getirelim. Başkalarının da düşüncelerine, duygularına, isteklerine, ihtiyaçlarına saygı duyalım. Empati kurmaya çalışalım. Dinlemeyi ve anlamayı öğrenelim. İletişim kurduğumuzda, kendimizi daha iyi tanır, daha iyi anlaşır ve daha iyi ilişkiler kurarız. Samimiyetsizlik girdabına kapılmış veya gösteriş hayasızlığına dalmış insanlar hariç herkes ile iletişim kurmak mümkün olabilmektedir. Tabi ki bu arada kendimiz ile iletişimi de unutmayalım ki sahip olduğumuz beceri ve yetenekler bize fayda vermeyi bırakmasınlar.
  • Olumlu düşünelim. Hayata olumlu bakalım. Kendimize ve başarımıza inanalım. Olumsuz düşüncelerden ve korkulardan uzak duralım. Olumsuzluklara takılıp kalmak yerine, olumlu çözümler arayalım. Kendimize olumlu telkinlerde bulunalım. Olumlu düşündüğümüzde, kendimizi daha iyi hisseder, kendimize daha iyi davranır ve daha iyi sonuçlar alırız. Olumlu düşünme becerimiz zayıfladığında profesyonel destekler alarak onu yeniden kazanmaya çalışmalıyız. Aksi takdirde ilk duygusal yoğunluk içerisinde kalındığında psikolojik sıkıntılar kapıyı çalmaya başlar.

Özgüven, hayatımızın kalitesini artıran çok önemli bir faktördür. Özgüvenli insanlar, hayattan daha çok haz alır, daha çok yaşar ve daha çok paylaşır. Özgüveni önemseyelim, geliştirmek için kendimize zaman ayıralım, en büyük sermayemiz olan beden ve ruhumuza yani kendimize değer verelim, kendimize güvenelim. Unutmayalım, özgüveni kazanmak, güçlendirmek, korumak tamamen bizim elimizdedir. Doğru usul ve yöntemler uygulandığı takdirde kısa sürede güçlü özgüveni elde etmek hiç te zor değildir.

Yazımızı daha çok kişiye ulaştırma noktasında paylaşımlar ile destek olmanızı istirham ediyoruz, özellikle de öğrencilerimize ve gençlerimize ulaşmasının çok faydaları olacağı düşüncesiyle Kalınız Sağlıcakla…