Vesveseye Dikkat!

431 0

İnsan sürekli olarak etkilenmeye, yönlendirilmeye çalışılan bir varlıktır. İnsan eğer bilinç ve farkındalığını sürekli olarak geliştirmezse farkında olmadan yönlendirmelerin etkisinde kalır ve yönlendirmelere göre düşünce ve duygularını oluşturmak zorunda kalır. İnsanı olumsuz etkilemek ve yönlendirmek isteyenlerin başında şeytan ve onun kullandığı kişiler gelir. Şeytanın insanı yönlendirmeye çalışırken kullanmış olduğu en etkili silahı vesvesedir. Bu sebeple vesvesenin ne olduğunu, etkilerinin neler olduğunu çok iyi bilmeli, bu konuda bilinç ve farkındalık sahibi olarak kendimizi koruma gayreti içerisinde olmalıyız. Bizde Ara Akademi olarak bu yazımızda sizlere şeytanın etkili silahı vesvese ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyoruz.

Vesvese, şeytan tarafından insanı olumsuz etkilemek için onun zihnine ve kalbine olumsuz hislerin veya düşüncelerin atılmasıdır. Vesvese, insanın beynindeki işine yarayacak, kullanabileceği bazı bölgeleri tespit edip uyararak onun düşüncelerini, davranışlarını ve duygularını etkileyebilir. Şeytan vesvese ile, insanın beynindeki enerji sistemini ve düşünce dengesini bozarak onun sağlığını, mutluluğunu, inancını olumsuz yönde etkilemeye çalışır. Ayrıca vesvese, insanın imanını zayıflatmak, şüpheye düşürmek, harama yönlendirmek ve kalbine dünyevi korkular atmak için şeytanın kullandığı en etkili silahlardan biridir.

Vesvese, insanın kalbinde olumsuz hislerin veya düşüncelerin ortaya çıkmasıdır. Takıntı ise, insanın kalbine giren ve onu rahatsız eden, istenmesine rağmen zihinden uzaklaştırılamayan, insana faydasız hatta zararlı düşünceler, dürtüler ya da istemsizce kurulan olumsuz hayallerdir. Beyindeki etkiler ise, vesvese ve takıntının beynin çalışma biçimini nasıl değiştirdiğini gösterir.

Vesvesenin beynin dengesini bozmasının birkaç şekli vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Vesvese, insanın hipokampus adlı bölgesini uyarır. Hipokampus, insanın öğrenme, bellek ve duygusal tepkilerle ilgili işlevlerini yapan bir bölgedir. Vesvese, hipokampusda olumsuz düşünceler ortaya çıkmasını sağlayarak insanın öğrenme kapasitesini azaltabilir ve bildiklerini hatırlama noktasında hafızasını zayıflatabilir.

Vesvese, insanın hipokampik amigdala adlı bölgesini uyarır. Hipokampik amigdala, insanın duygularını; korku, kaygı ve stresle ilgili işlevlerini yapan bir bölgedir. Vesvese, hipokampik amigdala ile diğer beyin bölgeleri arasında hipokampik korteks adlı bir ara yolu oluşturur. Hipokampik korteks, vesveseden kurtulmak için duygu durumunu belirleyen bir bölgedir. Vesvese, hipokampik korteksde olumsuz duygular üreterek insanın stres seviyesini yükseltebilir ve ruh halini bozabilir.

Vesvese, insanın hipokampik korteks ile diğer beyin bölgeleri arasındaki bu iki ara yolun dengesini bozabilir. Bu da insanın hem duygusal hem de mantıksal olarak rahatsızlıklar yaşamaya başlamasına sebebiyet verebilir. Bu durumda çok kötü ve olumsuz şeyler o insana mantıklı ve doğru gelmeye başlar.

Vesveseden kurtulmanın yolları nelerdir? Bu sorunun da net bir cevabı yoktur. Çünkü herkesin içsel durumu birbirinden çok farklıdır ve her farklı duruma göre farklı yöntemler işe yarayabilir. Ancak bazı genel tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Allah’a sığınmak ve O’ndan yardım istemek: Allah’ı anmak, emir-yasaklarına hassasiyet göstermek ve O’nun rahmetine güvenmek en önemli yoludur.

Kur’an okumak ve namaz kılmak: Kur’an ve namaz, insanı koruyan, manevi olarak güçlendiren, zaman yönetimini verimli hale getiren ve insana doğru ilham veren en güçlü vesilelerdir.

İmanını kuvvetlendirmek ve imanını zayıflatacak davranışlardan sakınmak. İman, insanın kalbine giren en güçlü pozitif etkidir. İman ve bilinç her gün tazelendikçe, güçlendikçe insanın olumsuzluklara, şeytanın vesveselerine direnci artar, psikolojisi güçlenir.

Kötülüklerden ve haramdan uzak durmak. Kötülük ve günahlar maneviyatı zayıflattığı gibi insanın şeytanın vesveseleri karşısında direncini de düşürür. Direnç düştükçe vesveseler insana emir gibi gelmeye başlar ve şeytan insanın iradesini etkisi altına alır.

Dikkatli olmak ve dikkatsizlikten kaçınmak. Kalbindeki duyguların nedenini araştırmak. Eğer duyguların kaynağı bilinmiyorsa veya mantıklı olmuyorsa, şeytanın vesvesesi olabilir. Kalbindeki düşünceleri sorgulamak. Eğer düşünceler gerçekçi değilse veya kendini eleştiriyorsa, şeytanın vesvesesi olabilir. Kalbindeki istekleri kontrol etmek. Eğer istekler nefisten geliyor ise veya Allah’ın emirlerine aykırıysa, şeytanın vesvesesi olabilir.

Ve en önemli yollarından birisi istişare ile kararlar almaya çalışmak, düşünce ve duyguları uygulamaya geçirmeden önce kontrolden geçirmektir. Atalarımızın dediği gibi “Bilememek ayıp değil sormamak ayıptır.” Bu önemli konuda sürekli farkındalık sahibi olmak, sürekli olarak uyanık olmak ve korunmaya çalışmak gerekir. Unutmamalıyız ki şeytan hiçbir zaman vaz geçmez, ümitsizliğe düşmez, yılmadan, bıkmadan yeni yollar, tuzaklar kurmaya devam eder.

Sağlıcakla Kalınız…