KENDİMİZ İLE ARAMIZ NASIL?

189 0

İnsanın yaşamında huzurlu olması, dengeyi yakalaması, çevresiyle ilişkilerinin iyi olması için önemli şeylerden biri kendisi ile iç iletişiminin iyi olmasıdır. Kendi kendine konuşana deli derler diye bir söz vardır ancak her insan neredeyse hiç ara vermeden düşünceler yolu ile sürekli olarak kendi kendine konuşur. “Düşünüyorum o halde varım” sözünde ifade edilen şeylerden biri de insan düşünürse, yani kendi kendisi ile doğru konuşursa varlığını sağlıklı devam ettirebilmesidir. İnsanın kendisi ile doğru iletişim kurması, kendini iyi tanıması, herşeyiyle kabullenmesi ve geliştirmesi için çok önemlidir.

İnsanın kendi kendine konuşması, düşüncelerini üretmesinin, ortaya çıkarmasının da bir yoludur ama aynı zamanda, düşüncelerini düzenlemenin, sıraya koymanın da bir yoludur.

Düşünmek ve kendi kendine konuşmak arasında bir denge vardır: Bu bilinçli ve bilinçsiz zihinsel süreçler arasında bir dengedir, bilinçli olarak düşündüğümüzde, karar verme, problem çözme, planlama gibi yetenekler kazanırız. Bilinçsiz olarak düşündüğümüzde ise sezgi, yaratıcılık, hayal gücü gibi yetenekler kazanırız

Düşünmek ve kendi kendine konuşmak bize çoğunlukla fayda sağlar. Duygusal ve zihinsel gelişimimize katkı sağlar. Odaklanma ve özgüven seviyelerimizi arttırır. Stresle başa çıkmamıza yardımcı olur. Ancak kendi kendine konuşmak sürekli olumsuz hale gelirse anksiyete ve depresyona da sebebiyet verebilir. Bu sebeple düşünürken bir başka ifade ile kendimizle konuşurken aklımıza getirdiklerimize dikkat etmeli, olumsuzlukları çözüm odaklı düşünmeye çalışmalı, sık sık olumlu ifadelerle zihnimizi doğru beslemeye gayret etmeliyiz.

Zihin dünyamız beden dünyamız gibidir; doğru beslediğimizde sağlıklı, yanlış beslediğimizde sağlıksız olur. Sağlıksız zihin ise başta sosyal çevremizi ve bedenimizi olmak üzere birçok şeyi direkt olarak olumsuz etkiler.  Zihin dünyası sağlıklı olan kişiler kendine güvenini, saygısını kazanmış olur. Bu durum insanın günlük yaşamında iletişim becerilerine yansır, başkalarını iyi tanımasına ve anlamasına kolaylık sağlar.

Tersi bir durumda ise insan kendini tanıyamaz, anlayamaz ve geliştiremez. Düşünce ve duygularını doğru ifade etmekte zorlanır. Hedeflerini belirleyemez veya hedeflerine ulaşamaz. Eksikliklerini görmezden gelir veya çözemez. Bu durum da insanın iç dünyasında güvensizlik, saygısızlık yaşamasına neden olur. Ayrıca, insanın günlük hayatında devam eden iletişim becerileri de bu durumdan olumsuz etkilenir. Çünkü kendini tanımayan ve anlamayan bir insan, başkalarını da tanımakta ve anlamakta zorluk çeker.

İnsanın kendisi ile iyi anlaşmasında, doğru iletişim kurmasında kolaylık sağlayacak bazı önerileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kendisine düzenli ve dengeli zaman ayırmak. Kendisi ile baş başa kalmak, kendi iç sesini dinlemek ve kendine doğru sorular sormak, kendisi ile doğru iletişim kurmayı sağlamak.

Kendine ne hissettiğini, ne istediğini, neye ihtiyacın olduğunu sor. Kendine dürüst ve samimi cevaplar ver.

  • Günlük tutmak, ajanda sahibi olmak. Günlük tutmak, kişinin kendisi ile iletişim kurmasının en etkili yollarından biridir. Günlüğüne duygu ve düşüncelerini yazmak, kendisini daha iyi anlamasını ve ifade etmesini sağlar.

Günlüğünü düzenli olarak yazmaya çalış. Günlüğünü kimseyle paylaşmak zorunda değilsin, bu senin özel alanın.

  • Tefekkür etmek. Tefekkür etmek, zihnin ve bedenin arasındaki bağlantıyı güçlendirir. Ruhu besler ve rahatlatır. Tefekkür yaparak, stresi azaltabilir, odaklanma becerisini artırır, bu çalışma ile rahatlayabilir ve kendini dinleyebilirsin.

Tefekkür etmek için sessiz ve sakin bir yer bul. İç sesine odaklan, sahip olduğun nimetlerin farkına var, şükret ve zihninden geçen düşünceleri yargılamadan gözlemle, farkına var, anla, dinle ve kendinle iletişime geç.

  • Kendine karşı eleştirel ol ama aşağılayıcı olma. Değer verdiğin insanlara olduğu gibi kendine de nazik, saygılı, ince düşünceli, zarafet sahibi ol.

Kendini olduğun gibi kabul et ve kendine güven. Potansiyel ve kapasitenin farkına var, kendini geliştir-gerçekleştir Kendini sevmen, değer vermen ve sayman, kendinle iletişim kurmanın temelidir.

Kendimizle iletişim kurmak, hayatımızın her alanında bize fayda sağlar. Hayatta sağlıklı ve mutlu olmaya kapılar açar. Kendimizle iletişim kurmayı geliştirmek için gayretli olmalıyız ve sürekli olarak kendimizi her alanda geliştirmeye devam etmeliyiz.