Dengede Olmak için Dengede Kalmak

206 0

Yaratılan varlıklar içerisinde en güzel yaratılan varlık insandır. Her açıdan muhteşem yaratılan insanın, muhteşemliğinin farkında olması, yaratıcının insanı neden yarattığının bilincinde olması, muhteşemliğini koruma noktasında çok hassas ve gayretli olması son derece önemlidir. Bizler de bu yazımızda muhteşem yaratılan insanın muhteşemliğini koruma noktasında nasıl bir hassasiyet içerisinde olması gerektiğini ifade etmeye gayret edeceğiz.

İnsan için muhteşemliği koruma noktasında hayatı bir denge içerisinde yaşamak çok önemlidir. İnsanın muhteşem olmasını sağlayan her bir özelliğin farkına varılması, her bir özellik için koruyucu, geliştirici çalışmalar içerisinde olunması güzelliğin sürekli hale gelmesi, istikrarın tüm hayat süresine yansıması açısından gereklidir. Özellikle her alanda hassasiyet, her yaşta ve her dönemde dengeli olmak çok önemlidir. İnsanın yaşam tarzı, günlük yaşam biçimi fiziksel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve benzeri tüm yönlerini aktif olarak kapsayacak, koruyacak ve geliştirecek tarzda olmalıdır.

Mesela güne sabah namazı ile başlamak için güneş doğmadan uyanmak, namaz ve dua ile ruhu beslemek, sabahın bereketine, güneşin doğuşuna şahitlik etmek, tabiatın yeni güne başlamasının, canlılığının farkında olmak, erken güne başlamanın bereketini kazanmak çok önemlidir. Böyle bir güne başlangıç insanın kendisinin farkında olmasına, kendisini tanımasına, hedeflerine kolay ulaşmasına, gün içerisinde yaşayacağı stres ve yoğunluklara karşı müthiş bir ruhsal dayanıklık kazanmasına vesile olacaktır.

İnsanın muhteşemliğini koruma noktasında aile çok önemlidir. Çocuklukta ebeveyn ve kardeşler-akrabalar ile bir yaşam insanın muhteşemliğini koruma noktasında çok önemli iken yetişkinlikte ise eş ve çocuklara sahip olmak, akraba, arkadaşlar ile iyi bir sosyal çevreye sahip olmak çok önemlidir. Aile ile kaliteli zaman geçirmek fikir ve duygu içerikli muhabbetler içerisinde bulunmak insanın zihinsel ve duygusal özelliklerini muhafaza etmek açısından çok önemlidir. İyi bir ilişki ve iletişim insanı güçlendirir, mutluluk verir, zor zamanlarda dayanma gücü verir, insanın psikolojik bağışıklık sistemine güç katar.

İnsanın muhteşemliğini muhafaza etmek açısından zihin sağlığı çok önemlidir. Zihin taze ve güçlü kalabilmek için sürekli olarak yeni bilgi, beceriler ile desteklenmek ister. Her insanın yetenekli ve yatkın olduğu alanlar vardır, her zihnin mutlaka bir veya birkaç alanda uzman olacak kadar geniş bilgiye ihtiyacı vardır. Uzmanlaşmış bilgilere sahip olmak insanın kendisine güvenmesini, öz güvenini geliştirir, kendisini başarılı hissetmesini sağlar. Yeni fikirler ortaya koymak, yeni icatlar ortaya çıkarmaya çalışmak, üretmek beyni canlandırır, hayal gücünü destekler. Sanat faaliyetleri içerisinde bulunmak, hobiler edinmek, yazmak gibi faaliyetler hem zihni hem ruhu besler, stresi ve yoğunlukları dengeler.

Bedensel hareketler yapmak, spor ve yürüyüş sağlığı korur, enerjiyi yükseltir. Beynin daha dengeli çalışmasını sağlar, psikolojiyi güçlendirir, spor ile beden, yürüyüş ile doğa ve tabiat farkındalığı insanda yükselir. Bu durum insanın hayattan tat almasını sağlar, huzur ve mutluluğunu artırır.

Yaratılıştaki muhteşemliği korumada en önemli unsurlardan biri beslenmedir. Dengeli beslenme bedenin gerekli vitaminleri alabilmesi, biyolojik, fizyolojik ve psikolojik sağlığı koruyabilmesi açısından son derece önemlidir. Çok çeşitli doğal gıdalar ile beslenme, protein, karbonhidrat, mineral, yağ, vitamin, lif içerikli dengeli beslenme sağlıklı ve huzurlu yaşam için olmazsa olmazdır.

Hamdolsun yaşadığımız topraklar çeşit çeşit sebzeler ve meyveler barındırmaktadır, her biri içerdikleri vitamin ve mineraller açısından çok zengin, lezzet olarak muhteşem tatlara sahipler.

Hiç unutamadığım anlardan biri yardım organizasyonu için gittiğim Afrika’da ki Müslüman bir gencin sorusuydu:

  • Yüce Allah sizi muhteşem güzelliklerin ve içecek-yiyeceklerin olduğu bir ülkede yaratırken bizi neden Afrika gibi açlığın ve susuzluğun olduğu bir ülkede yarattı?

Hamdolsun ki biz o Afrika ülkesinin imkanlarını sömürmek için değil güzel ülkemizin güzelliklerini paylaşmak, hayır sever insanlarımızın hayırlarını onlara ulaştırmak için binlerce kilometre uzakta onlar ile birlikteydik.

Yüce Allah farklı imtihanlar ile insanları imtihan ederken onları yoklukla, bizleri varlıkla imtihan ediyordu.

Bildiğimiz gibi dünyamızın da bedenimizin de çoğunluğu su ile doludur. Su hayat kaynağımız ve en büyük nimetlerdendir. Bu sebeple yaratılıştaki muhteşemliği korumak açısından su tüketimini önemsemeli, günlük düzenli saat aralıkları ile 2-3 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Cilt sağlığımızdan bedendeki tüm azaların sağlıklı çalışabilmesine kadar çok büyük önemi olan su, metabolizmamızı çalıştırma, bedenimiz için faydasız hale gelen içerikleri dışarı atmaya kadar çok önemli faydalar içermektedir.

Sözün özü bize emanet olan başta ruhumuz olmak üzere tüm muhteşemliğimizi muhafaza etmek üzere bilinçli ve gayretli bir yaşam için her zaman çaba içerisinde olmalıyız. Dönem dönem bedenimizi de ruhumuzu da kontrollerden geçirmeliyiz ki eksik varsa büyümeden, yara varsa derinleşmeden çözüme çabuk ve kolay yoldan ulaşılabilsin…

Sağlık huzur dileklerimle…