Ailede Eşlerin Sorumlulukları

249 0

Aile, toplumun temel yapı taşıdır ve eşlerin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları, ailenin huzur, mutluluk ve sağlamlığı için hayati önem taşır. Eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları hem dinimiz hem de kanunlar tarafından belirlenmiştir. Bu sorumlulukları şöyle sıralayabiliriz:

Sevgi sorumluluğu: Eşler, birbirlerine karşı sevgi, saygı ve ilgi göstermek, birbirlerinin meşru isteklerine karşılık vermek, birbirlerinin olumsuzluklarını örtmek, hata, kusur ve günahlara karşı birbirlerini korumak, eksiklerini tamamlamak zorundadır.

Sadakat sorumluluğu: Eşler, birbirlerine sadık olmak, cinsel veya duygusal anlamda başka kişilere yönelmemek, birbirlerinin güvenini sarsacak davranışlardan kaçınmak zorundadır.

Birlikte yaşama sorumluluğu: Eşler, aile hayatlarını ortak bir çatı altında sürdürmek, birbirlerinin hak ve hukukuna riayet etmek, aile yuvasını güzelleştirmek, evlilik birliğinin huzur ve yararını gözetmek zorundadır.

Yardımcı olma sorumluluğu: Eşler, birbirlerine yardımcı olmak, dayanışma içerisinde olmak, birbirlerinin maddi ve manevi sıkıntılarında destek olmak, birbirlerinin gelişimine katkıda bulunmak zorundadır.

Çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine özen gösterme sorumluluğu: Eşler, çocukların maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarını gidermek, onlara iyi bir eğitim ve terbiye vermek, onları sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olarak yetiştirmek zorundadır.

Giderlere katılma sorumluluğu: Eşler, evliliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıklarıyla katılırlar. Bu katılım sadece parasal anlamda değil, emekle katkı da bulunmak anlamında da olabilir.

Meslek veya iş seçiminde özen gösterme sorumluluğu: Eşler, meslek veya iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararını göz önünde tutarlar. Eşler, birbirlerinin meslek veya iş seçimine saygı duyar, destek olur, engel olmazlar.

Eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları hem bu dünyada hem de ahirette hesaba çekilecekleri konulardır. Eşler, birbirlerine karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirerek, ailelerini ve toplumu mutlu ve huzurlu kılabilirler.