MİRACI NASIL ANLAMALIYIZ?

177 0

Mirac, Arapçada merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarına gelir. Dini literatürde, Hz. Peygamberin göğe yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesidir. Mirac olayı Yüce Allah’ın peygamber efendimize bir mükâfatı ve ilâhi bir mucizesidir.

Miraç Peygamberimizin şahsında, insanın `imkânlarının gösterilmesini, maddi ve manevi yükselişini sembolize eder. Miraç  bize  İnsanın kainat içerisinde  Allah’ın bütün isimlerin güzelliklerine mazhar olabilen,  manevi bağlamda melekleri bile geçebilecek özelliklere sahip tek varlık olduğunu öğretmiştir.

Yüce rabbimiz Tin suresinde insanı ahseni takvim yani en güzel kıvamda yarattık buyurur. Bu kıvam, Allah’ın isimlerine ayna olma kıvamıdır. Yani insan ne kadar çok Allah’ı isim ve sıfatlarıyla tanır ve o isimlerin gerektirdiği şekilde yaşarsa o kıvamını korur ve maddi manevi yükselir demektir. İşte bu ilahi mucize ile Allah’ın isimlerine ayna olabilmemizin yolu gösterilmiştir.

Miracı hakkıyla anlayabilmemiz için kendimizi tanımalı ve güçlü bir imana sahip olmalıyız. Bunun için imanımızı salih amellerle destekleyerek  güçlendirmeliyiz. Örneğin Peygamber efendimizin “Namaz müminin miracıdır” buyurduğu gibi en büyük miracımız olan beş vakit namazımız kılmalıyız. Kur’an’ın ahlakıyla ahlakımızı güzelleştirmeliyiz.

Bir taraftan salih amellerle imanımızı kuvvetlendirirken diğer taraftan da miraca çıkmadan önce kalbimizi o yolculuğa hazır hale getirmeliyiz. Bunun için de kalbimizi karartan miracımıza engel olan günah kirlerinden arınmalıyız.

Günahlar, ayağımıza vurulan bir pranga misali kalbimize vurduğumuz manevi zincirlerdir. Nasıl ki ayağımıza takılan zincirlerden kurtulmadan varmak istediğimiz hedeflere ve güzelliklere ulaşamazsak, Allah’ın bizlere lütfedeceği güzelliklere ulaşmak, kâinatın, kendimizin ve bütün eşyanın sırlarına vakıf olmak istiyorsak bu zincirlerden tövbe ederek kurtulup kalbimizi özgürleştirmeliyiz. Günahlardan kurtulmak yetmez.  Tekrar  kalbimize girmemesi için büyük-küçük bütün günahlara karşı tedbirler almalıyız. Kur’an’ı sürekli hayatımızın merkezine koyarak onun hükümleriyle kendimizi koruma altına almalıyız.

Sonuç olarak mirac, yüce Rabbimizin bizlere ilahi bir lütfudur. Bizler bu ilahi hediyeden hissemize düşen mesajları iyi anlamalıyız. Peygamber efendimizin Allah’a katında manevi makamlara yükseldiği gibi bizler de bize verilen imkanları en iyi şekilde kullanarak maddi ve manevi her alanda kendimizi geliştirip yükselişimizi devam ettirmeliyiz.

 

Mustafa KILINÇ/Uzman Vaiz/Yazar